Verlichting

Een voldoende hoeveelheid licht is nodig, enerzijds voor de plantengroei en ten behoeve van de aanwezige dieren, anderzijds voor decoratieve doeleinden. Belicht is een aquarium veel attractiever. Men zou een aquarium kunnen verlichten door dit voor een raam te plaatsen. Dat heeft evenwel het belangrijke nadeel dat het aquarium al snel begroeit met algen en niet meer transparant wordt. Met name in de beginjaren van de aquariumhouderij -toen kunstlicht nog onbetaalbaar was- was dit de enige optie voor de amateur aquariumliefhebber. Daarom is k unstlicht de geijkte methode om een aquarium te verlichten.

TL-verlichting

De meest gangbare aquariumverlichting wordt met TL-lampen voorzien. TL-lampen hebben niet alleen een excellente lichtproductie, ze zijn ook betaalbaar en ze zijn in een breed spectrum van natuurgetrouwe kleuren verkrijgbaar. Zeeaquaria, waar het blauwe spectrum de natuurlijke basis is, hebben een totaal andere lichtbehoefte dan zoetwateraquaria.

TL t: Dit zijn de TL-buizen van ± 2,5 cm doorsnee . Geschikt als hoofdverlichting voor zowel zoet als zeewater. De verlichting is in verschillende kleuren en sterktes te verkrijgen.
TL t5: Dit zijn de TL-buizen van ± 1,5 cm doorsnee. Geschikt als hoofdverlichting  voor zowel zoet als zeewater en zijn net als de T8′s in verschillende kleuren en sterktes te verkrijgen. De t5 is de opvolger van de t8 en geeft meer licht per TL buis.
HQI: Een modernere verlichtingsmethode is het gebruik van hoge druk kwikdamplampen of HQI-lampen. Daar waar TL-lampen het licht gelijk verdelen, hebben HQI-lampen de eigenschap dat ze de breking van de waterrimpels op een zon-getrouwe manier weergeven in het aquarium. Bovendien zijn ze door hun kleine afmeting en hoge lichtproductie, esthetischer en benaderen zij veel meer de natuurlijke lichtkracht dan een TL-lampgroep dat ooit zou kunnen. HQI lampen hebben echter als nadeel hun hoge prijs.Ledverlichting

Tegenwoordig een belangrijk onderdeel aan het worden voor zowel hoofdverlichting als nachtverlichting. Zowel op zoetwater als zoutwater zijn er al diverse mogelijkheden met ledverlichting. De kwaliteit van de ledverlichting is de laatste jaren enorm toegenomen en zal de komende jaren nog verder ontwikkelen. Er zijn al diverse soorten ledverlichting compleet te koop in de betere aquariumwinkels, zoals de led tl lamp maar ook complete armaturen  te vergelijken met t5 en zelf hqi. Het voordeel is minder stroomverbruik en een hoge licht opbrengst ook de licht kleuren zijn enorm verbeterd.

12 volts

Deze verlichting is alleen te gebruiken als nachtverlichting voor aquariums. De verlichting geeft te weinig licht en energie om te gebruiken als dagverlichting. Nachtverlichting is voor de vissen belangrijk om s´nachts  schrikreacties  van de vissen te voorkomen. Dit kan dus een 12 volts lampje zwak te laten branden, maar eventueel ook met een zwak ledlampje.

Hoeveelheid licht

Hoeveel kunstlicht en hoe lang belichten, is de veel gestelde vraag van beginnende en gevorderde aquariumliefhebbers.[HQI-verlichting maakt diepe (rif)aquaria mogelijk]De lichtbehoefte van een aquarium staat rechtstreeks in verhouding tot de inhoud ervan. Samengevat is niet zozeer de belichtingsduur, maar wel de lichtintensiteit van belang: 

Zoetwateraquaria met veel planten hebben behoefte aan veel licht. Dat is de reden waarom deze bakken doorgaans niet hoger zijn dan 50 cm (de diepte die een TL-lamp kan bereiken). Het is gangbaar deze bakken met minstens 1 TL-lamp per 10 cm bakbreedte te voorzien. Een typisch "hollands aquarium" heeft een hoge plantdichtheid en bevat tot 3 lampen per 10 cm bakbreedte.
Zoetwateraquaria met vooral vissen hebben weinig licht nodig. Tropische vissen schuwen (overdadig) licht. Pas daarom uw verlichting aan in functie van de sfeer die u bij voorkeur zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft.
Zoutwateraquaria hebben van nature uit een veel hogere behoefte aan licht. De meeste populaties van zoutwateraquaria komen uit de pal tegen het wateroppervlak levende koraalriffen en zijn per definitie gewend aan en zelfs afhankelijk van een sterke lichtintensiteit. Hou er rekening mee dat vissen die geen schuilmogelijkheden hebben, doodgaan van de stress.
Rifaquaria hebben niet alleen een hoge lichtbehoefte, licht is een voorwaarde van hun bestaan. De meeste lagere dieren leven in symbiose met zoöxanthellen (kleine eencellige algensoorten) Overmatige belichting heeft meestal algengroei als gevolg. De logische eerste stap bij algengroei is de verlichtingsintensiteit (en niet de duur!) te verkleinen. Algengroei heeft veel stimulerende factoren, waarvan licht er maar één is. In de context van algengroei en licht gaan we dus uit van optimale aquariumomstandigheden, met name een optimale zuurtegraad, hardheid en zoutgehalte in functie van het vissenbestand, een zuivere aquariumbodem en regelmatig ververst aquariumwater.

De verlichtingsduur dient bij voorkeur zo natuurgetrouw mogelijk te zijn: 10 tot 12 uur per dag is gangbaar. Aangezien de meeste aquaria tropische vissen bevatten, dient rekening gehouden te worden met de kortere zon-uren per dag dan in ons noordelijk halfrond.

Het is verstandig om een schakelklok mechanisme te gebruiken waarmee het licht in fasen aan- en uitgeschakeld wordt. Dit bevordert de regelmaat in het aquarium en beperkt de stress van de vissen. Ook kan men kiezen voor het gebruik van de zogeheten "aquarium-computer " van GHL . Binnen onze vereniging is er ervaring met het gebruik hiervan. Heb je vragen hierover stel ze gerust...
Adverteerders & Sponsoren