Stenen, hout en terrassen

Naast de combinaties met de planten hebben we nog meer decoratie-hulpmiddelen tot onze beschikking. Bij het inbrengen van steen en hout wordt echter alleen materiaal gebruikt, dat geen schadelijke stoffen aan het water afgeeft en voor alle vissen gevaarlijk kan worden, Scherpe stenen, waaraan de dieren zich kunnen verwonden, blijven uit het aquarium. Eveneens zien we af van gekleurde stenen, die onnatuurlijk werken. Er worden alleen gelijksoortige stenen of stenen met soortgelijke structuur gebruikt. Dienen ze alleen voor versiering dan worden ze beter iets in het zand gedrukt, omdat ze natuurlijker aandoen als ze uit het zand lijken omhoog te ‘ groeien ‘.

Een opbouw wordt voor de stabiliteit en voor de veiligheid ( ruitbreuk ) op de bodem van het aquarium geplaatst, vooral als ze een holte moeten vormen. Hoogteverschillen in de bodem hebben alleen zin in een wat groter aquarium. Het uit stenen gebouwde terras moet de druk van de achterliggende bodemgrond opvangen en het loopt daarom door tot op de bodem van de bak. Omdat het terras op zijn plaats blijft, wordt het aan beide zijden tussen stenen geklemd, die eveneens vast op de bodem liggen. Stenen voegen zich nooit zo vast aan elkaar, dat er geen zand door kan weglopen. Om dit te vermijden, worden kleine gaatjes met een dikke plasticfolie, achter het terras, afgedekt. Overigens kan men het weglopen van zand ook verhinderen door plexiglasrepen. Ze kunnen ook het raamwerk van het terras vormen en ze worden dan van voren alleen afgedekt. Dan is het voldoende om de stenen een paar centimeter diep het zand te drukken. Een afdekking van kurkschors wordt gemaakt door de schorsstukken met nylondraad vast te binden door van te voren in de plexiglas-strips geboorde gaten. Een dergelijke afdekking heeft als voordeel, dat men ze verwisselen kan zonder het aquarium te hoeven leeghalen. Schors van de kurkeik is bijzonder goed geschikt, omdat het zich niet volzuigt met water en in het aquarium gedurende verschillende jaren absoluut onveranderd blijft. Wegens het sterke drijfvermogen moet het overigens altijd aan iets verankerd worden.

Wortelstokken van kienhout vormen een natuurlijke decoratie, maar ze zijn voor de bouw van vaste terrassen zonder meer niet geschikt. De met water volgezogen wortels blijven wel op de bodem, maar bijna nooit op de juiste plaats liggen. Het is daarom beter om ze met een nylondraad aan een stuk steen vast te binden en in de bodemgrond te verankeren. Dit geldt ook voor grotere wortelstukken die omhoog gericht moeten staan en die anders bij onderhoud van de bak steeds van plaats veranderen.

Voor de extra decoratiemiddelen gelden in het aquarium een paar grondregels. Opdat alles er natuurlijker uitziet, worden in een bak geen verschillende steensoorten gebruikt. Ook terrassen worden uit dezelfde stenen opgebouwd. Beter is een combinatie met kurkschors of kienhout. Staat in het aquarium alles op een rijtje, dan is dat eentonig. Opbouw, stenen en hout worden a-symmetrisch verwerkt.

De hoeveelheid stenen of hout moet worden aangepast aan de inhoud van het aquarium. Hier en daar een klein steentje of een miniatuur worteltje heeft geen werking. Een overweldigende hoeveelheid is evenzo nadelig. Als maximum voor dood materiaal rekent men ongeveer een derde van de bodemoppervlakte van het aquarium. Decoratiemiddelen moeten na het inrichten van het aquarium zichtbaar blijven. Ze worden waardeloos als ze dichtgeplant of grotendeels afgedekt worden. Bruikbare steensoorten voor het aquarium zijn de oergesteenten als graniet  en basalt, ook leisteen, versteend hout of kiezel. Een goed effect geeft lavasteen in roodachtige kleuren met hun regelmatig afgeronde vormen. Extreme verschillen tussen licht en donker moeten worden vermeden. Bijvoorbeeld basalt op een zeer lichte zandbodem of op witte kiezelstenen is beslist niet mooi. Het werkt eerder onaangenaam en storend.

Maken van achterwanden

 Maken van achterwanden

 Artikel geschreven door Marcel Kemper

Ik heb foto’s gevonden van een paar achterwanden die ik heb gemaakt en dacht hier kan ik wel een stukje over schrijven. Dit is een simpele manier om voor weinig geld een achterwand te maken.
 Wat heb je nodig: Tempex, bus met Purr, Schoolbord zwart verf, scherpzand, emmer, stok (voor mengen), kwast en plamuurmes.

Leg de tempex klaar op de grond of werkbank spuit de purr in de emmer en schenk de schoolbord zwart verf hier in en mix dit samen tot dat alles zwart is.

Met de hoeveel verf dat je in de mix doet kun regelen hoeveel de purr opzet dus wil je vlakke achterwand met een beetje structuur maak je de mix bijna zwart wil je dat de purr meer op zet gebruik je iets minder verf. Gebruik de plamuurmes om de mix over de tempex uit te strijken.

Als de mix droog is verf ik hem nog 1 keer over met de verf en strooi er scherpzand over (dit kan ook 2 of 3 keer zijn) dit helpt met het aanvreten van algeneters. De reden dat ik de verf met de purr mix is dat als een algeneter door de verf heen vreet dan komt het wit van de purr en tempex er niet doorheen dit geld ook voor   wanneer je de bak vult en de tempex zet uit dan schijnt het wit van de tempex   ook niet door. Zet of plak je achterwand vast en als de kit droog is kan de   bak gevuld worden voor de eerste keer ik laat de bak 24 uur staan om mogelijke giftige stoffen uit te spoelen (ik doe het 2 a 3 keer). Ik gebruik verf op   waterbasis dit bevat minder giftige stoffen dan verf op oliebasis. Dit zijn foto’s van verschilende achterwanden maar het geeft je een idee van hoe ik het doe. De foto hier onder is van mijn huidige bak. 
 

 
Adverteerders & Sponsoren