Huiskeuringen

Algemeen

Als lid van AV Minor kun je meedoen aan de jaarlijkse aquariumkeuring. Uiteraard is dit niet verplicht! Het kan echter erg leuk en leerzaam zijn om te weten hoe je je aquarium kunt verbeteren. Je kunt je aquarium, terrarium of paludarium laten keuren door een speciaal opgeleide keurmeester. Deze keurmeesters keuren volgens de keurwijzer, maar we blijven mensen, dus er zal altijd verschil zitten in de meningen en interesses tussen keurmeesters. Je kunt er zelf de dingen uitpikken die jij interessant vindt om aan te pakken. Keurwijzers kun je hier vinden. De meeste keurmeesters zijn mannen, maar door de jaren heen zijn er ook een aantal vrouwelijke keurmeesters (geweest).

Verenigingshuiskeuring

De verenigingshuiskeuring is een jaarlijkse gebeurtenis. De verenigingshuiskeuring wordt meestal in oktober of november en voor de vijver net na de zomervakantie gehouden. Nog datzelfde jaar volgt de uitslag. Er kan worden meegedaan in de hiernavolgende categorieën: Gezelschapsaquaria (A1), Biotoopaquaria (A2/A3), Zeewateraquaria (B1/B2), paludarium en terrarium (C1/C2) en Vijver (D1/D2). Tijdens een speciaal aan de verenigingshuiskeuring gewijde contactavond wordt bekend gemaakt wie zich de jaarkampioenen van onze vereniging mogen noemen.

Districtshuiskeuring

Aan de districtshuiskeuring mogen de nummers één van elke categorie deelnemen. De districtshuiskeuring wordt meestal in  januari of februari gehouden en de uitslag is meestal in maart. De in het District Noord Nederland (DNN) vertegenwoordigde ververenigingen verzorgen om beurten de uitslagmiddag/-avond van de districtshuiskeuring. De nummers één van elke categorie mogen deelnemen aan de landelijke huiskeuring. Wie het zover schopt, behoort als vanzelfsprekend tot de beste van Nederland! 

Landelijke huiskeuring

Het kan ook voorkomen dat er landelijk te weinig deelnemers zijn. In dat geval zouden ook de nummers twee of zelfs drie van de districtshuiskeuring mee kunnen doen aan de landelijke huiskeuring. Anders dan bij de verenigingshuiskeuring en de districtshuiskeuring, waar in beride gevallen één keurmeester de beoordeling doet, wordt de landelijke huiskeuring verricht door twee bondskeurmeesters, die onafhankelijk van elkaar punten toekennen. Meerdere leden van onze vereniging hebben al eens aan de landelijke huiskeuring meegedaan, waarmee zij uiteraard een hele goede prestatie hebben geleverd. We hebben zelfs een landelijke winnaar in ons midden. De uitslag van de landelijke huiskeuring wordt openbaar gemaakt op de Landelijke dag van de NBAT, die in november plaatsvindt. De deelnemers komen met een foto van hun aquarium met daarbij een samenvatting van het keuringsrapport in het bondstijdschrift 'Het Aquarium'.
Adverteerders & Sponsoren