Agenda plus actuele nieuwtjes van AV Minor

Het bestuur wenst iedereen een fijne kerst, mooie jaarwisseling en gezondheid en geluk in 2023. een mooie jaarwisseling en gezondheid en geluk in 2Hergadering en
 
Het bestuur wenst iedereen een fijn kersstfeest, een mooie jaarwisseling en gezondheid en geluk i


Presentatie aquascaping Frank Vugts
voor beginners en gevorderden

Frank Vugts is een bekende op het gebied van aquascaping. Middels zijn website www.aquariumopstarten.nl en de Facebookgroep beplant aquarium en aquascaping biedt hij menig beginner een goede start en helpt hij gevorderden met het bereiken van nog betere resultaten. Ditzelfde doet hij binnen de technische adviescommissie van AV Natuurvrienden Zwolle. Naast zijn online aanwezigheid geeft hij presentaties over aquascaping en doet hij mee aan aquascaping wedstrijden. Hij eindigde daarbij al meerdere malen in de top10. Tijdens de presentatie 'aquarium houden of aquascaping' probeert Frank met de toehoorders de wereld van aquascaping van nabij te bekijken. Hij legt uit over technieken en brengt een verscheidenheid aan attributen mee om te laten zien en proberen. Op dinsdagavond 8 november doet Frank dit in ons clubgebouw aan de Kreeft 28 in Klazineaveen. Ook niet-leden zijn welkom. De lezing begint om 19.45 uur. Het clubgebouw is om 19.15 uur geopend.


Jaarvergadering
Jaarvergadering Minor op 12 april 2022 in ons clubgebouw aan de Kreeft 28 in Klazienaveen. Aanvang 19.45 uur.


Jaarvergadering verplaatst

Als gevolg van coronabesmetting in het bestuur en afzeggingen door leden om diverse redenen heeft het bestuur besloten de voor vanavond vastgestelde ledenvergadering niet te laten plaatsvinden. Het bestuur vraagt om begrip. Indien de situatie dit toelaat zal de jaarvergadering nu plaatsvinden op 12 april 2022. Jullie worden hiervan op de hoogte gehouden. Wie vragen heeft kan zich in verbinding stellen met de secretaris.


Jaarvergadering en huldiging leden op 8 maart 2022

Hiermee herinner ik jullie aan de komende jaarvergadering. Die vindt plaats op dinsdag 8 maart 2022. De aanvang is 19.45 uur. De stukken voor deze vergadering heb ik jullie op 16 februari 2022 om 18.07 uur gemaild. Tijdens de vergadering zullen een aantal leden op grond van hun jaren van lidmaatschap worden gehuldigd. Het bestuur vraagt jullie daarom om aanwezig te zijn, zodat er van een feestelijk eerbetoon sprake kan zijn. Voor hapjes wordt gezorgd. Alvast tot dinsdagavond.


Clubgebouw weer geopend als vanouds

Als gevolg van de verruimde coronamaatregelen is ons clubgebouw per direct weer geopend als vanouds. Maandagavond 7 februari herstarten we de klaverjascompetitie. Alvast tot ziens.


In verband met het snel oplopende aantal coronabesmettingen  heeft het bestuur tot het hiernavolgende besloten:

1) de keuring van aquaria op 26 november wordt niet gehouden;

2) de klaverjasavond op maandag wordt tot nadere datum stilgelegd;

3) de inloop in het clubgebouw op donderdagavond wordt tot nadere datum stilgelegd;

4) het clubgebouw is op zaterdagmiddag geopend van 14.30 tot 17.00 uur. 

Het clubgebouw van onze vereniging is op donderdagavond en op zaterdagmiddag weer geopend. Wel worden nog coronamaatregelen in acht genomen. Mits de overheidsbesluiten met betrekking tot corona dit toelaten, willen wij op 4 oktober 2021 starten met het klaverjasseizoen en op 12 oktober 2021 starten met onze maandelijkse contactavonden.
 

 

Wat ooit op de kop in de sloot begon, is in Klazienaveen een lintje waard

Door Arnoud Bodde 
 
Geplaatst op de website van Dagblad van het Noorden d.d. 25 oktober 2020.

 

Henk Prins (rechts) en Albert Jan Huizinga. Beiden 49 jaar vrijwilliger bij de aquariumvereniging Minor. Foto: Jan Anninga
 

Henk Prins en Ap Huizinga van aquariumvereniging Minor in Klazienaveen werden zaterdag koninklijk onderscheiden. De dag dat binnenvaartschip en drijvende dierententoonstelling Klein Artis aanlegde in Ter Apel bepaalde voor een aanzienlijk deel waar Hendrik Prins, opgegroeid in De Maten, de rest van zijn leven zijn vrije tijd aan zou besteden. Inmiddels is hij 74 jaar en woonachtig in Emmen, maar hij ziet de binnenkant van het roemruchte Nederlandse museumschip zo weer voor zich.
,,Het stond vol met aquariumpjes met hagedisjes, salamandertjes. Echt schitterend vond ik dat. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest. Toen ik achttien werd, in ‘64, kreeg ik van mijn moeder het lidmaatschap van de plaatselijke aquariumvereniging cadeau.’’

‘Met ‘n stok met pierewurm’
Albert Jan Huizinga, een jaar jonger dan Prins, werd geboren in Emmer-Compascuum en ging naar de lagere school op Barger-Oosterveld, waar hij na de bel bijna dagelijks achter het kerkhof salamanders ging vangen. ,,Met ‘n stok met pierewurm in het water. Die salamander klom dan omhoog en dan kon je hem pakken. Of je tilde de stok op en deed het schepnet eronder.’’ In latere jaren kreeg hij in steeds bredere kringen bekendheid als dokter Vis, de man die bij iedereen zijn handen in het aquarium steekt. ,,Ap maakt prachtige bakken’’, bevestigt Prins.

Op-de-kop-in-de-sloot-kinderen
Enfin, beide kerels waren typische op-de-kop-in-de-sloot-kinderen. Zaterdag werden de heren met een smoes naar het verenigingsgebouw van Minor gelokt, de aquariumvereniging in Klazienaveen, 50 jaar geleden opgericht door Henk Bos. Prins en Huizinga zijn al 49 jaar lid, bekleedden en bekleden bestuursfuncties en kunnen indien gewenst eindeloos over aquariums en vissen praten.

En toen zagen ze de burgemeester
De gemeente wilde zogenaamd een vergadering over de gevolgen van corona voor de club. Nou, dat kwam Prins en Huizinga goed uit, want die zijn niet mals. Door alle afstandsmaatregelen kan Minor (genoemd naar een klein visje) al maanden niets organiseren en geen omzet draaien. Maar toen ze het bekende hoofd van burgervader Van Oosterhout zagen, voelden ze nattigheid. Zó belangrijk kon die vergadering toch niet wezen?
Huizinga hield het niet droog toen hij even later hoorde dat hij koninklijk werd onderscheiden en ook Prins (,,Ik ben geen speldjesman’’) is apetrots op zijn nieuwe lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.Koninklijke Onderscheidingen voor vrijwilligers van aquariumvereniging Minor in Klazienaveen
 Geplaatst op de website van de Emmer Courant d.d. 25 oktober 2020


Foto: v.l.n.r. mevrouw Huizinga, de heer Huizinga, de heer Prins, mevrouw Prins.

 
Hendrik Prins (74) en Albert Jan Huizinga (73) uit Emmen zijn samen bijna 100 jaar actief als vrijwilligers bij aquariumvereniging Minor in Klazienaveen. Hiervoor ontvingen de mannen zaterdagmiddag Koninklijke Onderscheidingen.
Burgmeester Eric van Oosterhout speldde de onderscheidingen op. De twee Emmenaren zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Beiden hebben bestuursfuncties bekleed en zich op verschillende manieren ingezet voor Minor.


Koninklijke onderscheiding voor Henk Prins en Ap Huizinga
Geplaatst op de website van de Zuidenvelder d.d. 26 okt 2020
 
KLAZIENAVEEN - Henk Prins (74) uit Barger-Oosterveld en Ap Huizinga (73) uit Emmen zijn zaterdag door burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen verblijd met een koninklijke onderscheiding. Ze mogen zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Beide heren doen samen bijna 100 jaar vrijwilligerswerk voor aquariumvereniging Minor. Ze zijn sinds 1971 bij deze vereniging betrokken. Ze hebben diverse bestuursfuncties bekleed,maar zetten zich ook op andere manieren in.
,,Dan doet een Prins toch nog iets goeds”, was de eerste reactie van Henk Prins toen Van Oosterhout hem meedeelde dat hij een onderscheiding kreeg. Prins begonnen als functionaris van de activiteiten- en adviescommissie. Daarna werd hij secretaris en voorzitter. Op dit moment is hij voorzitter ad interim. Prins is erelid van Minor en lid van verdienste bij de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT). Ook heeft hij zich bemoeid met technische zaken. Mede door zijn inzet is Minor een vereniging met landelijke uitstraling.
Huizinga is sinds 2008 bestuurslid en sinds 2011 vice-voorzitter van Minor. Daarnaast voert hij verschillende werkzaamheden uit, zoals het onderhoud van het clubgebouw en het draaien van bardiensten. Sinds de begin jaren zeventig is de heer Huizinga functionaris bij de activiteiten- en adviescommissie. Hij is eerstverantwoordelijke voor de opvang van nieuwe leden. 
Daarnaast is hij 50 jaar lid van de Nederlandse Bond Aqua Terra, de overkoepelende organisatie van aquariumverenigingen. Tientallen keren heeft hij aan keuringen meegedaan, op zowel verenigings-, districts- als landelijk niveau. Daarbij behaalde hij meerdere keren de prijs ‘Mooiste Bak van het Jaar’ voor het mooist ingerichte aquarium. Die prijs werd uitgereikt door de Nederlandse Bond Aqua Terra. 


Droevige mededeling

Een zwarte bladzijde in de annalen van aquariumminnend Nederland: op 4 mei 2020 overleed Theo Verheij. Theo was ex-voorzitter van AV Natuurvrienden Zwolle en was ook binnen de NBAT een belangrijk figuur. Binnen onze vereniging verzorgde Theo allerhande lezingen die betrekking hadden op onze gezamenlijke hobby. Theo overwon twee keer kanker. Afgelopen 10 maart  verzorgde hij na een herstelperiode van een jaar voor het eerst weer een lezing. Hij vond het prachtig om weer een lezing te kunnen geven en vooral vond hij het mooi om dit bij onze vereniging te kunnen doen. Theo is helaas slachtoffer geworden van het coronavirus. We gaan hem missen en wensen zijn vrouw Riekie en verdere familie heel veel sterkte.


Uitgesteld
De uitslagmiddag keuring aquaria leden District Noord Nederland die 28 maart van 14.00 tot 17.00 uur zou plaatshebben in ons clubgebouw is inverband met het heersende coronavirus uitgesteld.
Ons clubgebouw is tot 28 april gesloten.

10 Maart van 19.30 tot 21.45 uur
Theo Verheij
 verzorgt lezing over killivissen
 

Theo Verheij uit Wapenveld is door het bestuur uitgenodigd om te komen vertellen over killivissen. Hij doet dit op 10 maart in het clubgebouw van onze vereniging aan de Kreeft 28 in Klazienaveen. Theo heeft vaker een lezing bij ons gegeven en wat opvalt is zijn welbespraaktheid en zijn enorme kennis van alles wat met de aquariumhobby te maken heeft. Wij zijn blij dat Theo na een lange periode van ziekte weer in staat is een lezing te houden. De avond begint om 19.45 uur. Ook niet leden mogen de lezing bijwonen.
 
Killivissen zijn kleine eierleggende tandkarpers die met name in Zuidamerikaanse regenwouden, maar ook in zuidelijk Afrika, Zuid-Europa en de regenwouden van Azië voorkomen. Killivissen leven in  tijdelijke watertjes, poelen en opdrogende watertjes en zetten hun eieren af aan het einde van de regentijd op de bodem van tijdelijke poelen of opdrogende riviertjes en meertjes. Killivissen zijn maar een heel kort leven beschoren. Doorgaans leven ze nog geen driekwart jaar. Wie meer wil weten over deze soort moet 10 maart de lezing van Theo Verheij bijwonen.
 


10 December 2019 in clubgebouw
Foto- en videopresentatie mooiste aquaria leden AV Minor


Op 9 november 2019 heeft Jacko Meliesie uit Kampen de jaarlijkse keuring van aquaria van leden van onze vereniging gedaan. De contactavond op 10 december staat volledig in het teken van deze keuring. Aan de hand van foto’s en videobeelden bespreekt Meliesie, bondskeurmeester van de Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT), zijn bevindingen tijdens de keuring en maakt hij de rapportcijfers van de aquaria bekend. Aan het einde van de keuringsdag prees Meliesie alvast de aquaria die hij onder ogen had gekregen. ‘‘Het niveau van de aquaria  is erg hoog. Aan deze dag heb ik veel  plezier beleefd .’’ De winnaars van de verschillende categorieën mogen deelnemen aan de kering van het District Noord Nederland. De contactavond op 10 december in ons clubgebouw aan de Kreeft 28 in Klazienaveen begint om 19.45 uur. Om anderen dan leden kennis te laten maken met de aquariumhobby mogen ook niet-leden bij de foto- en videopresentatie van de keuring aanwezig zijn. De toegang is gratis.


Klaverjassen op maandagavond

Vanaf 7 oktober 2019 wordt er op maandagavond weer geklaverjast in ons clubgebouw aan de Kreeft 28 in Klazienaveen. Ook zin om mee te spelen? Dat kan. Meld je dan om 18.50 uur in ons clubgebouw en laat je inschrijven door onze kaartcoördinator. Er wordt gespeeld om enveloppen met inhoud. Het inleggeld bedraagt € 3,00.

Adverteerders & Sponsoren