Aquarium


Hier kun je alles te weten komen over het houden, inrichten en verzorgen van een aquarium. Een aquarium is een doorzichtige tank met water waarin planten en dieren wordt gehouden met als doel een mooi geheel te creëren om naar te kijken, de dieren te observeren en er eventueel mee te kweken.

Onderwaterdieren hebben een ecologisch stabiele omgeving nodig, waardoor er aan een aquarium een aantal minimum vereisten zijn gesteld. Zo zijn belichting, zuurstofgehalte, zuurtegraad van het water, zoutgehalte, inrichting en beplanting belangrijke parameters. Deze parameters verschillen per diersoort. Daarom zijn er verschillende soorten aquaria en kunnen niet zomaar alle waterdieren samen in één tank gehouden worden.

Voor de beginner zijn er snelle tips om een leuk en goed aquarium op te starten, uiteraard met oog voor de valkuilen voor een beginner, maken dat er behoefte is aan verschillende soorten aquaria.

Hobby

We kunnen een onderscheid maken tussen de kleine bassins die in huis gehouden kunnen worden en die doorgaans niet meer dan een paar duizend liter water bevatten. In het hoofdstuk inrichting vind je meer informatie over de kleine aquaria die thuis gehouden kunnen worden.

Dierentuinen zijn publieke instellingen die dieren aan het grote publiek tonen. Ze pogen dit te doen door de natuurlijke habitat van de dieren zo goed mogelijk na te bootsen. In het geval van onderwaterdieren, worden grote bassins gebouwd die al snel meer water bevatten dan de inhoud van een gemiddeld woonappartement.

Zoet versus zout

Sommige soorten onderwaterdieren leven in zoet water, andere in zout water. Zout water vinden we o.a. terug in zeeën, zoet water in vijvers, meren en rivieren.
De onderwaterdieren zijn fysiologisch aangepast aan het soort water waarin ze leven. Ze kunnen echter niet overleven in zout water indien ze afgestemd zijn op het leven in zoet water en omgekeerd.

Zoetwateraquarium

De bekendse aquaria zijn zoetwateraquaria, ook de meest eenvoudige zijn van dit soort. Ze worden doorgaans door particulieren gebruikt voor het houden van vissen zoals de goudvis.

viskom : onverwarmde waterkom of tank met zoet water voor het houden van zoetwatervissen zoals de goudvis, slakken, …
tropisch zoetwater-aquarium: verwarmd, voor het houden van tropische zoetwatervissen, zoals de guppy.

Zoutwateraquarium

In zoutwateraquaria kunnen dieren gehouden worden zoals zoutwatervissen en zeepaardjes. We onderscheiden hierin meerdere soorten aquaria op basis van inrichting, beplanting, temperatuur.

Rifaquarium

Specifiek voor het houden van niet-koraal etende vissen die voorkomen in een koraalrif. Een recente ontwikkeling is de opkomst van het nano-rifaquarium, een mini-versie van een rifaquarium dat als norm ongeveer 80 liter zeewater bevat, daar waar een rifaquarium minstens 500 liter water bevat. Omdat het watervolume voor de houdbaarheid van koralen cruciaal is, staat deze trend zwaar ter discussie.

Koudwateraquarium

Speciaal gekoeld voor het houden van bv. noordzeevissen en lagere dieren

Tropische zeevisaquarium

Voor de zeer kleurrijke tropische zeevissen die meestal koraaletend zijn.

Biotoopaquarium

Een ander onderscheid kan gemaakt worden door het gebruik van aquaria als biotoopaquarium: voor het houden van zoet- of zoutwaterflora en -fauna, die een specifiek natuurgebied (een biotoop) zo natuurlijk mogelijk trachten weer te geven. Typische biotoopaquaria zijn

-het rifaquarium is een typisch biotoopaquarium
-het Noordzeeaquarium, specifiek voor het houden van dieren uit de Noordzee
-het mangrove-aquarium -dat per definitie een paludarium is - waarin meestal de interessante schuttersvis gehouden wordt
-het killi-aquarium, waarin de bijzonder kleurrijke killivis gehouden wordt. De killivis is een eierleggend tandkarpertje dat in opdrogende plassen en poelen in Afrika voorkomt.

 
Adverteerders & Sponsoren