Onderhoud

Het water van het aquarium raakt geleidelijk aan bevuild door de uitwerpselen van vissen of andere aanwezige dieren, door restafval van voedsel, door afval van waterplanten en door algvorming. Deze bevuiling zet zich vervolgens vast op de wanden van het aquarium.
Om estethische en hygiënische redenen dienen water en beglazing gereinigd te worden.

Verversen

De minst gecompliceerde manier om het aquarium van schoon water te voorzien, is door het totaal of gedeeltelijk verversen van het water.

Leeg het aquarium nooit helemaal,dit is slecht voor de vissen, en het bacterieleven, ververs maximaal 20 procent van het water. Was grondig de wanden, technische apparatuur en decoratieve elementen. Let er wel op dit niet met schoonmaakmiddelen te doen. Restjes die achterblijven, zullen immers giftig zijn voor de dieren in het aquarium.
Vul het aquarium met zuiver leidingwater en controleer of het water de juiste parameters heeft (hardheid, zuurtegraad, ...)
Laat het aquarium op kamertemperatuur komen (indien het een onverwarmd aquarium betreft)
Vul een klein plastic zakje (bv. een boterhamzakje) met een weinig vuil aquariumwater en breng de aquariumdieren in dit zakje. Knoop het zakje dicht met een hoeveelheid lucht en leg het zakje met de dieren in het vernieuwde aquariumwater. Op deze manier zal de temperatuur van beide waters geleidelijk aan identiek worden.
Na een kwartier tot half uur kunnen de zakjes leeggemaakt worden in het schone aquarium.

Zuiveren [Waterfilter]

Een pomp met een filter, om het water schoon te houden. Er zijn twee soorten filters:een biologisch filter bevat bacteriën die de  afvalstoffen afbreken
een mechanisch filter werkt als een zeef dat zwevende vaste-stofdeeltjes uit het water filtert.

Filtersysteem schema:

Water wordt aangezogen door een buis
Mechanische filter
Aktieve koolfilter
Biologische filter (hier draaiend)
Water vloeit gezuiverd terug in de tank

Organismen

Sommige onderwaterdieren kunnen zich voeden met de algen die zich afzetten op de wanden. Ze helpen hierdoor het aquarium te reinigen. Enkele voorbeelden zijn:

algen etende vissen zoals otticinclinus spec, plecostomus sp.,... andere dieren: appelslakken,

Mechanisch

Wanneer de wanden van het aquarium vuil worden door o.a. afzetting van algen, kunnen de ruiten eenvoudig gereinigd worden met een schuursponsje. Om te vermijden dat de hele tank leeggemaakt moet worden of dat je met de armen in het water moet om te schuren, zijn er sponsjes op de markt met sterke magneten.
Eén sponsje met magneet wordt aan de binnenzijde van het glas gehangen, het andere magneetsponsje aan de buitenzijde. Nu hoef je enkel met het magneetsponsje aan de buitenzijde van het aquarium te bewegen om het sponsje in de tank net hetzelfde te laten doen.

(Let op!! gebruik nooit de schuurzijde van het schuursponsje in vernand met KRASSEN!

 

 
Adverteerders & Sponsoren