Algen

Draadalg 

Draadalg komt in het aquarium in allerlei vormen voor: kort, lang, slijmerig, zacht, hard, wollig. De oorzaken zijn voor de meeste draadalgen dezelfde, alsook de bestrijding er van.

Wat is de oorzaak van draadalg?

De meest voorkomende oorzaken van draadalg zijn:
- Een laag CO2 gehalte in het aquariumwater (in 90% van de gevallen is dit de oorzaak!);
- Te voedselarm water (NO3, PO4, micro-elementen;
- Ammoniumpieken als gevolg van een dode vis of het omwoelen van het substraat;
- Slechte watercirculatie: dit kan in sommige gevallen leiden tot draadalg omdat de CO2 de planten niet     bereikt. 

Hoe bestrijd je draadalg?

Draadalg zijn een gevolg van ammonium. Hierbij is het belangrijk om de oorzaak van een oplopende ammonium waarde te achterhalen. Immers, in een goed beplant aquarium komt vrijwel geen ammonium voor.

Voor het bestrijden van draadalg geldt “beter voorkomen, dan genezen”.  Zorg ervoor dat je CO2 optimaal is, alsook alle voedingsstoffen (zowel de macro-elementen, als de micro-elementen). Vergeet ook niet dat je aquariumverlichting de vraag naar voedingsstoffen bepaalt. Een gemakkelijke oplossing kan dus het terugschroeven van de lichtintensiteit zijn.

Zorg verder ook voor voldoende stroming in de hele bak zodat er geen “dead spots” ontstaan en al je planten voldoende voeding krijgen, ook de voorgrondplantjes.  Verwijder met de hand zoveel mogelijk draadalg met behulp van bijvoorbeeld een tandenborstel en haal aangetaste blaadjes uit het aquarium.

Werkwijze van bestrijding:

1. Eerste dag 50% waterwissel. Controleer daarbij dat het vervangingswater geen ammonium bevat.
2. De lichtduur laten zoals het is.
3. Controleer het CO2-niveau; ga er niet zomaar van uit dat dit ok is.
4. Controleer de uitstroom van de pomp\filter.
5. Stop bemesting. Easy Carbo \ Flourish Excell kan helpen deze algen te bestrijden. Dit is echter alleen       symptoombestrijding.
6. Na een week weer 50% water verversen.

Garnalen en algeneters helpen ook om van deze alg af te komen daar ze door beide soorten graag gegeten worden.Bron: http://www.aquascaping-blog.com

      

 

 

 

 

 

 
Adverteerders & Sponsoren