Algen

Baardalg

De baardalg (ook wel zwarte puntalg, zwarte penseelalg of roodwieren genoemd) groeit in een groep op traag groeiende planten, aquariumdecoratie en -uitrusting en kan tot een halve centimeter lang worden. Deze algensoort is vaak lastig te verwijderen.

Wat is de oorzaak van baardalg?

Lage CO2: maak je gebruik van sterke belichting in je aquarium dan is de baardalg vermoedelijk het resultaat van een laag of fluctuerend CO2-gehalte in het water;
Onstabiele CO2: baardalg is vaak ook het resultaat van onstabiel CO2-gehalte. Hierbij fluctueert de CO2  in het aquarium steeds: de ene dag is er voldoende, de andere dag weer een tekort;
Onvoldoende watercirculatie: door slechte watercirculatie bereikt de CO2 bepaalde hoeken van je aquarium niet.

Hoe baardalg te bestrijden?

Verbeter eerst de watercirculatie. Op die manier krijgen alle aquariumplanten CO2 en dat zorgt voor een betere plantengroei en minder alggroei. Een 'spray bar' kan handig zijn om door de gehele bak een gelijkmatige doorstroming te ontwikkelen. Ook een waterpompje kan helpen indien het filter niet sterk genoeg is.

Vervolgens verhoog je het CO2 gehalte geleidelijk aan. Hou hierbij je vissen in het oog: verandert hun gedrag of beginnen ze bijvoorbeeld aan het wateroppervlakte naar lucht te happen, dan voeg je teveel CO2 toe. Je kunt ook gewoon de aquariumverlichting verlagen, waardoor de vraag naar voedingsstoffen daalt.

Easy-Life Easy Carbo wil ook wel eens helpen bij het bestrijden van baardalg, zeker in grotere hoeveelheden. Gebruik je liever geen chemische middeltjes, dan kun je bij je vaste aquariumwinkel eens rondkijken voor een Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis). Die staat ervoor bekend om deze alg op te eten.

 

Bron: http://www.aquascaping-blog.com
Adverteerders & Sponsoren