Algen

Blauwalg

De blauwalg is in theorie geen echte alg, maar maakt deel uit van de familie van de “cyanobacterieën”. De algen zien er uit als een blauwgroen slijm dat zich gemakkelijk laat afhevelen. Blauwalgen zijn ook herkenbaar aan de smerige geur die ze afscheiden wanneer je een beetje op je vinger neemt en er over wrijft. De alg is vaak te vinden in het substraat (voornamelijk vooraan), maar kan ook op het substraat groeien en zelfs op aquariumplanten en decoratiemateriaal. Blauwalg sterft af als het geen licht krijgt.

Wat is de oorzaak van de blauwalg in het aquarium?

Blauwalg kan verschillende oorzaken hebben:
Te weinig nitraat in het aquarium;
Een kleine ammoniumpiek: door het omwoelen van het substraat, kan een ammoniumpiek ontstaan met blauwalg als mogelijk gevolg;
Een hoge organische belasting door bijvoorbeeld vuile filters, een vuile bodem en onvoldoende watercirculatie.
 
Hoe bestrijd je blauwalg in het aquarium?

De meest doeltreffende methode is een volledige verduistering van je aquarium. Hevel eerst zoveel mogelijk blauwalg af, gevolgd door een waterverversing van 50%. Vervolgens voeg je wat nitraat (KNO3, bijvoorbeeld van  EasyLife Nitro) toe. Schakel  je CO2-systeem uit en plaats een luchtsteentje in het aquarium. Daarna trek je een grote, zwarte vuilniszak over je aquarium en plak je de randen goed af. Het is belangrijk dat er geen enkel straaltje licht de bak bereikt gedurende 3 à 4 dagen. Anders zal de blauwalg de kuur overleven. Planten en vissen zullen na de kuur wat bleek zien, maar zit zal geen verdere gevolgen hebben. Na de kuur opnieuw wat KNO3 toevorgen. Verwijder het luchtsteentje en schakel opnieuw de CO2-installatie in. Maak ten slotte het filter schoon en zorg voor voldoende watercirculatie in de gehele bak. Heb je enkel wat blauwalg aan de voorkant van het aquarium net onder het substraat? Dan voldoet het om wat zwarte plakband te plakken over de alg. Na een paar dagen zal de alg grotendeels verdwenen zijn.

 

Bron: http://www.aquascaping-blog.com
Adverteerders & Sponsoren